Ferie og sygdom – kend dine rettigheder

Ferie og sygdom – kend dine rettigheder

Sommertid er lig med ferietid. Derfor vil vi også lave en kort nyhed til dig der skulle være så uheldig at blive syg op til eller under din ferie.

For der er en række rettigheder som er vigtige at kende til. Dem har vi samlet herunder, så du kan søge vejledning. Du har nemlig ret til erstatningsferie, hvis du er syg når din ferie begynder og du kan have ret til erstatningsferie, hvis du bliver ramt af sygdom under ferien. Husk at du altid velkommen til, at tage fat på din tillidsrepræsentant eller lokale 3F afdeling ved tvivl.

  1. Du skal sygemelde dig til din arbejdgiver efter de regler, der gælder her.
  2. Du kan nu vælge, at aflyse hele din ferie og holde den på et andet tidspunkt. (placering aftales med arbejdsgiver)
  3. Hvis du har valgt at aflyse din ferie, genoptager du arbejdet, når du melder dig rask igen.
  4. Det er vigtigt, at din erstatningsferie bliver afholdt i samme ferieafholdelsesår.
  5. Du behøver ikke indhente en lægeerklæring, medmindre din arbejdsgiver beder om det. Arbejdsgiveren skal i de tilfælde betale for den.

Jeg er blevet syg under min ferie.
Hvis du bliver syg under din ferie så er det vigtigt, at du melder dig syg med det samme. Også selvom du forventer det kun er en eller 2 dage. I tilfælde af, at du samlet når mere end 5 sygedage i et ferieår, så vil du have ret til erstatningsferie, for dagene udover 5 feriedage/sygedage.

  1. Du skal melde dig syg, første dag du er syg.
  2. Du skal selv fremskaffe dokumentation for at du er syg. Dette via en lægeerklæring. Gælder også hvis du er i udlandet.
  3. Når du har været syg i mere end 5 dage af din ferie, vil de efterfølgende sygedage blive om konverteret til erstatningsferie – til senere afholdelse.
  4. Hvis du bliver rask igen under din ferie, så skal du meddele det til din arbejdsgiver og fortælle om du ønsker, at holde den resterende del af din ferie eller afvikle den senere. Du har ikke krav på, at kunne placere din erstatningsferie i forlængelse af din oprindeligt planlagte ferie.
  5. Det er vigtigt at din erstatningsferie bliver afholdt i samme ferieafholdelsesår.

Der kan findes mere information om dine rettigheder via Borger.dk